Flåt

Der er dog ingen grund til panik fordi man bliver bidt af en flåt, for den statistiske risiko for at blive syg ikke stor. Men derfor kan man godt være fornuftig, for flåter kan bære rundt på en række smitsomme sygdomme.

Der er ifølge Naturstyrelsen 150 millioner besøg i de danske skove og den danske natur om året. Det skal ses i forhold til, at der årligt er 200-300 mennesker, der bliver alvorligt syge efter et bid fra en skovflåt. Men almindelig sund fornuft og påpasselighed skader aldrig.

Borreliose er den bedst kendte sygdom, du kan få fra en skovflåt. Borreliose stammer fra en bakterie, der kan leve i maven på skovflåter. Den overføres, når skovflåten bider. Tegn på at du har fået borreliose er bl.a. et rødt mærke omkring bidet eller andre steder på kroppen. Hvis man er blevet bidt og ser et rødt mærke, der er større end en femkrone, bør man kontakte sin læge med det samme.

En anden sygdom, som kan overføres fra skovflåter, er centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE). TBE kan give skader på centralnervesystemet og lammelse, og er i 1-2 procent af smittetilfældene dødelig. TBE er ikke længere begrænset til Bornholm, men er også konstateret på Sjællnd og og er derfor ved at brede sig til andre dele af Danmark. Læger overalt i landet er blevet bedt om at være ekstra opmærksomme på forekomster af TBE.

Den tredje sygdom er ehrlichiose, som giver feber og smerter i led og muskler. Langt de fleste, der bliver smittet med ehrlichiose, bliver raske af sig selv igen. Derudover er der konstateret anaplasmose, harepest, og piroplasmose i danske skovflåter.

Normalt siger man, at borrelia først smitter 24 timer, efter man er blevet bidt. Derimod kan TBE smitte med det samme. Det er derfor vigtigt, at du får skovflåterne fjernet så hurtigt som muligt.

Når du skal fjerne skovflåten, skal du glemme alle de husmoderråd, som gennem tiden er blevet opfundet.

Her er hvordan du gør:

Hvis skovflåten har nået at bide sig fast, sidder den med hovedet nede i huden. Herfra suger den, så dens store bagkrop fyldes med blod.

Hejls- og Hejlsminde området er natur - rigtig meget natur.

Og derfor er der selvfølgelig også flåt i området, for de trives med og suger blod typisk fra større dyr, som f.eks. rådyr, ræve, grævlinge og ulve, som vi har i eller tæt på området.

Har du derfor været ude i skov- og engarealerne, er der god grund til at lige at kontrollere, om du har fået flåt med hjem.

Den bedste måde at undgå bid fra en skovflåt, er naturligvis at fjerne den, før den overhovedet når at bide., så vær opmærksom på tøj og krybende smådyr på de bare områder, for selv om små mørke pletter kan se uskyldige ud, kan det være en flåt der er undervejs til at bide sig fast.

Flåter bider sig ikke fast alle steder på kroppen, men kravler rundt for at finde et sted, der er fugtigt og har tynd hud. Knæhaser, armhuler m.v. er derfor gode steder at kigge efter flåt som har bidt sig fast og sårbare områder bør checkes hver gang man har været ude i natur med højt græs og bevoksning.

Flåt kan være meget små, så der er grund til at kigge nøje efter.

Når du fjerner den, skal du have hele skovflåten ud. Det vigtigste er, at du ikke klemmer på flåtens krop. Så risikerer man, at den tømmer sin mave, og det er her borrelia-bakterien findes.

  • Brug neglene eller en pincet til at fjerne skovflåten.

  • Grib fat om bagkroppen på skovflåten så tæt ved huden som muligt og drej rundt på skovflåten til den slipper.

  • Vask derefter såret med vand og sæbe.

Andet skal du ikke gøre, for at sikre dig imod, at skovflåten overfører sygdomme til dig.

Har du brug for yderligere oplysninger kan du finde dem på Netdoktor.dk Hvordan forholder man sig