Stor milliongave skal gøre Skamlingsbanken til turistmål

Kolding Kommune er i gang med at gøre det historiske område syd for Kolding til et mere kendt og folkeligt sted. Det er nemlig målet at det i endnu højere grad end nu skal blive et udflugtsmål for hele Danmark.

For som det er nu er området ikke særlig kendt blandt yngre generationer.

Og Skamlingsbanken har noget at byde på. Udover en natur med fantastiske udsigter til både øst og vest, så er det et historisk sted.

Kilde: 30. juni 2014 07:00 - Af Lars Dalsgaard Adolfsen

Med 40 mio. kr. fra A.P.Møllerfonden er en udviklingsplan for nye faciliteter på og omkring Skamlingbanken rykket et stort skridt nærmere.

Den skulpturelt udformet bro, Bjergserpentinen, slynger sig gennem kløften over Odderbæk. Med et budget på 23,4 mio. kr. er den blandt de dyre elementer i Skamplingsbanke-projektet. (Kilde: Kolding Kommune)

Landskabet omkring Skamlingsbanken skal være mere åbent for adgang, og der skal være flere aktiviteter, bedre stier samt en række nye attraktioner. Det er de grundlæggende tanker i en udviklingsplan for området.

Centralt for udviklingsplanen er revitaliseringen af Højskamlingens arkitektoniske udtryk og fysiske faciliteter, samt en strategi og ramme for vedligeholdelse af områdets landskabelige træk. Konkret er det planen, at der skal opføres et nyt besøgscenter og en ny opera- og folkemødeplads. Samtidig skal en række hotspots med blandt andet shelter, trædepæle og labyrinter skal gøre området mere indbydende for børnefamilier og unge, så også nye generationer vil bruge området.

Forventer at begynd næste år

Nu har "A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal" doneret 40 millioner kroner til udviklingen af Skamlingsbanken. Kolding Kommune lægger selv 10 millioner kroner, så opgaven er nu at skaffe de resterende 37 millioner kroner, så arbejdet kan gå i gang om et års tid. Målet er, at det hele står klar i 2017.

Bag ansøgningen står Fonden til oprettelse af Klokkestablen, Skamlingsbankeselskabet og Kolding Kommune. Samtlige indsatser planlægges at være færdige i god tid inden 2020, hvor 100-året for Genforeningen kan fejres.